mandag 11. januar 2010

Unngå "slatters"

Veldig mange 13-15 åringer sliter med såkalt SLATTERS, slatters er et veldig vanlig "vokseproblem" for gutter i alderen 13-15 år. Slatters oppleves som "vondt" i kneet/like under kneet. Problemet oppstår veldig ofte i forbindelse med oppstart av treningsperioder etter at gutta har hatt lengre treningsavbrudd (typisk juleferie/sommerferie). Flere klubber har program som har vist seg meget effektive. Øvelsen som er skissert under er en av de mest effektive vi har hørt om og benyttes av bl.a LYN

Slatters
En forebyggende øvelse spillere med Slatters problemer kan gjennomføre regelmessig (f.eks på starten av fellestreningene) ser slik ut:
 
Øvelsene er nesten som vanlig knebøy, bare at han skal stå på tærne når han gjør det. Han trenger kanskje å støtte seg til noe, for det er ganske vanskelig og holde balansen. Det som også er viktig, er at han ikke strekker bena helt ut. Det skal alltid være litt bøy i knærne.

Øvelsene skal utføres to ganger om dagen. Han starter med 3 x 12 repetisjoner og holder på sånn en uke. Deretter øker han til 3 x 20 repetisjoner. Etter en uke til tar han 3 x 30. De neste 14 dagene skal han øke med 1% hver dag.

Etter den perioden skal plagene være borte eller vesentlig mindre, men det er viktig at han fortsetter å gjøre øvelsene innimellom. Ikke like ofte, men ca tre ganger i uken.
 
Mange som har slatters bruker støttebandasje på kneet. Dette stabiliserer kneet, gir ekstra varme i det og gjør smertene mindre. Det kan også smøres på litt tigerbalsam før aktiviteter. Han bør unngå å løpe på asfalt, og dersom smertene er ekstra store enkelte dager bør han holde seg til alternativ trening, f.eks svømmiing eller sykling. Med god oppvarming vil man normalt være i stand til å gjennomføre de aller fleste øktene. I etterkant av treninger/kamper vil nok imidlertid kneet vært stivt og litt vondt.

Sverre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar